Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün pasajçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak salim, esnek ve hoş bir mimarida olmalı, aldatıcı bir aromaya ve düzgün yanmayı sağlamlayacak yüzıcı özelliğe iye olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf hijyen ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kez TDK sözlüğünün 1955 seneındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu güçlü miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en uygun purolar olarak nitelendirilseler de birçok mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey dürüst bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer dürüst bir nemde değil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız tat yada zevk maatteessüf katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. kamu muhafaza ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bağırsakime amade saklamak bağırsakindir. Bağımlı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her saat ülküsel rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülküsel puro rutubet değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri arasında bağırsakilen bir puro ülküsel rutubet değerlerinde bağırsakiliyor akseptans edilebilir. Kimine gereğince %65 az yada %75 çok muş kabil görülsede esasen bu rutubet değerleri de kimisine gereğince gayet şayan ve bağırsakilebilir en kıyak değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet değerlerinde purodan tat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken değişik bir şahıs bu rutubet değerinin puroya yazık edilen bir eder bulunduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk rutubet başkalıkı arasında gidip gelmeden cemi aynı rutubet değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değdavranışimi purolarına hüsran verebilir. Hakeza bir değişim yapacaksanız bunu olanaklı olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki rutubet değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu rutubet değerleri neyi değdavranıştirmektedir diyerek soracaktır olursanız kısaca ifade etmek gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, kötü azalır ve bağırsakimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça kötü artar, bağırsakimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde üstüne düşmek istiyorsanız buna saat ve tecrübe ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en uygun eder bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük kabil yağız molekül vasati 6 kamer içinde davranışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 rutubet verme üzerine kurulu bu dizge sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı bağırsakin sınırlı bir saat içinde sıcaklarda rutubet enseışı yada soğuklarda humidor içre rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu usul bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı olduğunca şu denli sıcaklık değdavranışimi sıfır ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 rutubet değeri elde etmek bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu eder iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek zeminı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz güçlü rutubet olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o saat değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in ötümlü ayarlanan rutubet seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çkırmızıışmakta ve maksut rutubet değeri gelmesi iile beraberinde yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en uygun alternatif olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem rutubet alma hem rutubet verme özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya çıbanlamıştır. Tün gündüz yada sezon intikalleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde güçlü rutubet değerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak çakılı bir rutubet değeri sağlamlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kamu puroların aynı nemde ve henüz sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.